Din kurv (0)

Gør du dine følelser forkerte?

"Skammer du dig over, hvad du føler", spurgte min lærer i røret under vores månedlige check-ind. Der var et øjebliks stilhed. Jeg tøvede. Gjorde jeg? "Det er jo blot en følelse ligesom alle andre følelser", pointerede hun. Og hun har jo fuldkommen ret.

Alligevel kommer vi ofte til at kategorisere vores følelser i gode og dårlige følelser.

De følelser vi gerne står ved, og alle de andre, som vi ofte ubevidst dæmoniserer og skammer os over. Vi udøver en indre censur, hvor vi som en slags seriemordere, forsøger at udrydde eller holde uønskede følelser ude. 

Har vi ikke lært at møde store følelser som sorg, frygt, vrede, ked-af-det-hed, jalousi m.fl. kan de føles overvældende. Nærmest tilintetgørende. Hvem husker ikke den første kærestesorg?

Problemet er bare, at når vi gør nogen følelser forkerte, fordi de gør ondt eller fordi vi skammer os over dem, så vokser de i styrke. De forsvinder jo ikke, de bliver snarere som små dæmoner, der forfølger os. Hvis vi hver gang ked-af-det-heden/ sorg kommer forbi, forsøger ikke at føle den, så ender det med, at vi skaber et forsvarsværk omkring os, der gør, at vi hverken kan mærke vores ked-af-det-hed, eller nogen andre følelser fuldt ud.

Følelser er energi. De fungerer som et slags indre GPS-system, der guider os.

Accept af hele vores spektrum af følelser betyder, at de kan levere deres budskab og flyde igennem os. Til gavn for vores vitalitet og livsglæde.

Det er blandet andet det, vi øver os i på yogamåtten! At mærke os selv. Og det er ikke egoistisk, som det har været oppe i visse kredse på det sidste.

En smuk bonus er nemlig, at når vi lærer at rumme vores egne følelser, så bliver vi også bedre til at rumme andres. Ved vores eksempel viser vi vores børn, hvordan de trygt kan processe og rumme deres følelser. De lærer nemlig af hvad vi gør, ikke af hvad vi siger.

Vi modtager...