Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Menstruationssmerter skal da løbes væk, ik'?

Menstruationssmerter skal da løbes væk, ik'?

Menstruationssmerter skal da løbes væk ik'? af Trine Hedegaard, Yogini

Lad os løfte sløret og tage en snak om et emne, vi normalt ikke snakker så højt om: vores kvindelige cyklus. Vores menstruation. Det er trods alt vores cyklus, som gør vores kvindekrop til noget helt specielt.

Da jeg var yngre oplevede jeg en længere periode, hvor min menstruation helt forsvandt, fordi jeg var mindre god til at passe på mig selv. Siden da har jeg været ekstra opmærksom på, hvor tæt vores cyklus hænger sammen med vores sundhed og velvære i øvrigt. En af grundene til at jeg besluttede mig for at specialisere mig i Women's Yoga, var at jeg ønskede at forstå min kvindekrop og -psyke bedre.

Tiden er kommet, hvor vi må lære at værdsætte vores kvindelige rytmer - i stedet for at ignorere dem.
   

Hele 55% af os kvinder ville foretrække ikke at have menstruation, hvis vi kunne vælge! Det overrasker mig egentlig ikke så meget. Når jeg tænker tilbage på dengang, jeg fik min første menstruation og frem til i dag, så har menstruation altid være forbundet med noget lidt tys tys. Noget man ikke snakkede om. Noget der skulle holdes skjult. Noget der var lidt ... pinligt.

Måden vi omtaler menstruation på, afslører også en vis afstandtagen: mit lort, besøg fra Rødby, den tid på måneden, det røde, min ting, malere i opgangen, rødbede-røv, kommunister i lysthuset. Ikke umiddelbart ord, der beskriver noget så betydningsfuldt som menstruationen jo faktisk er. Den er bevis på en krop i balance.

 

Derfor er det også på høje tide, at vi lærer at værdsætte og leve mere in sync med vores kvindelige cyklus!

Vidste du for eksempel, at en af grundene til at kvinder gennemsnitligt lever længere end mænd er, at menstruationen virker som en naturlig detox, hvor toksiner i blodet og leveren har mulighed for at blive udskilt? Vores kvindekrop er så utrolig intelligent, vi skal bare lære at tyde instruktionsbogen til hende lidt bedre. 

Hun er nemlig utroligt vis og kraftfuld. Et sandt power-center. HVIS vi stopper op, lytter til og lader os guide af hende vel at mærke. Først der kan vi forholde os mere konstruktivt til, hvordan de månedlige hormonfluktuationer påvirker os - vores energi, vores humør, vores fertilitet, vores kreativitet og vores feminine kerne - og tage de forholdsregler, der skal til for at passe bedre på os selv.

 

De første dage af din menstruation er altså IKKE tiden for en løbetur for at dulme eller numbe eventuelle menstruationssmerter med smertestillende piller. Det er derimod den tid på måneden, hvor du med fordel kan sætte tempoet lidt ned og prioritere mere hvile, meditere, skrive dagbog (da vi netop i de dage er mere intuitive) og læse inspirerende bøger.

 

Det er både min erfaring på egen krop og med flere af mine elever, at når vi begynder at tune ind på vores feminine rytmer, så begynder vi at forstå vores krops behov, så vi ikke bare lukker munden på hende med smertestillende piller. Jeg har haft kvinder, der kom til mig med store menstruationssmerter, spændinger i underlivet, uforklarlig barnløshed mv., og ofte forsvinder symptomerne helt eller symptomerne forbedres markant, efter at kvinderne lærte at relaterer til deres krop ift. hvor de var i deres cyklus og dermed leve mere i overensstemmelse med deres kvindelige natur.

Læs mere

3 genveje til en grønnere hverdag med mindre kemi - Trine Bredal Hedegaard, Yogini Yoga
Mindful living

3 genveje til en grønnere hverdag med mindre kemi

  Da jeg begyndte at fordybe mig og lære mere om yoga, kroppen og vores indre organer, var det som en slags wake-up call, hvor jeg begyndte at blive meget mere opmærksom på, om der var unødig kemi...

Læs mere
PMS er et advarselstegn fra din krop

PMS er et advarselstegn fra din krop

  Kan du nikke genkendende til 'den tid af måneden' op til din menstruation, hvor der ikke skal så meget til at slå dig ud? Op til 85% af alle kvinder i den fødedygtige alder oplever forskellige ...

Læs mere